Το σκάκι, ως παιχνίδι με διευρυμένη στρατηγική και τακτική σκέψη, απαιτεί ένα σύνολο συγκεκριμένων αρχών που θα καθοδηγήσουν την προσέγγισή σας σε κάθε παρτίδα. Οι παρακάτω κανόνες αποτελούν θεμέλιο για κάθε σκακιστή, ανεξαρτήτως επιπέδου, και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας σταθερής σκακιστικής στρατηγικής.


 

σκακι στρατηγικες για αρχαριους

Το σκάκι, πέρα από ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια στον κόσμο, αποτελεί ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους μαθητές. Στην Ακαδημία Σκάκι, πιστεύουμε στις σημαντικές εκπαιδευτικές δυνατότητες του σκακιού και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την εκμάθησή του.

Αναλαμβάνουμε τη συνεργασία με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε προσιτό κόστος, προκειμένου να προσφέρουμε μαθήματα σκακιού σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Με τη συνεργασία αυτή, αποσκοπούμε στην εισαγωγή των παιδιών στον συναρπαστικό κόσμο του σκακιού, αλλά και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που ενισχύει την κριτική σκέψη, τη συγκέντρωση, τη φαντασία και την ικανότητα λύσης προβλημάτων.

Η ψηφιακή εποχή έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε και ο κόσμος του σκακιού δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα διαδικτυακά μαθήματα σκακιού έχουν αποκτήσει δημοτικότητα ως ένας βολικός και αποτελεσματικός τρόπος για τους ανερχόμενους σκακιστές να βελτιώσουν το παιχνίδι τους και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους.


διαδικτυακα μαθηματα σκακιου online

 

Στα τέλη του 2020, μια σαγηνευτική μίνι σειρά εντυπωσίασε τον κόσμο, μαγεύοντας τους θεατές με τη συναρπαστική ιστορία, τα εκπληκτικά οπτικά εφέ και, κυρίως, την εξερεύνηση του περίπλοκου κόσμου του σκακιού. Το "The Queen’s Gambit" με την ελληνική μετάφραση “Το Γκαμπί της Βασίλισσας” έκανε γρήγορα παγκόσμια αίσθηση, κερδίζοντας την αναγνώριση των κριτικών και αιχμαλωτίζοντας τις καρδιές τόσο των φίλων του σκακιού όσο και των απλών θεατών.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στη λαμπρότητα της σειράς "Το Γκαμπί της Βασίλισσας" και αναδεικνύει γιατί είναι εξαιρετική επιλογή να το παρακολουθήσει όποιος έχει πάθος και αγάπη για το σκάκι.

 

το γκαμπι της βασιλισσας σειρα

 

 

Το σκάκι αρχίζει να μπαίνει πλέον και επίσημα ως μάθημα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Α΄ΙΕΠ – υπεύθ. Εργαστηριακών δεξιοτήτων, Ευθύμιο Σταμούλη, πέρα από τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην εποχή μας, χρειάζεται και στρατηγική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Όλα αυτά δεν καλλιεργούνταν επαρκώς μέσω των προγραμμάτων σπουδών και τα εργαστήρια δεξιοτήτων αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, και μέσα από το σκάκι, ώστε τα παιδιά να γίνουν ικανοί πολίτες του μέλλοντος.

 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Επιτροπής της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Στάθης Ευσταθόπουλος, είναι πολύ σημαντικό να ενταχθεί το σκάκι στα σχολεία, καθώς έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες το πόσο καλό κάνει ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας. Είναι γνωστές εξαλλου και επιστημονικά αποδεδειγμένα τα οφέλη από την ενασχόληση με το σκάκι. Πρόκειται για όραμα αρκετών χρόνων, ενώ η 1η προσπάθεια να ενταχθεί στα Δημοτικά σχολεία, έγινε το 2013 όταν η Σταυρούλα Τσολακίδου, αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα κορίτσια ηλικίας 14 ετών. 

 

Η Ακαδημία Σκάκι, λειτουργεί πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού μέσω της συνεργασία της με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε πολλά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία σε όλη την Αθήνα. 

Όσοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων ενδιαφέρονται να εντάξουν το σκάκι ως εξωσχολική δραστηριότητα των μαθητών μπορούν να επικοινωνήσουν στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στο τηλ. 6977220309.

 

σκακι ανοιγμα κανονεςΤο άνοιγμα στο σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα λάθος (ιδιαίτερα με τα μαύρα), μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ήττα. Ο αρχάριος σκακιστής δεν πρέπει να δαπανά υπερβολικό χρόνο στη μελέτη των ανοιγμάτων και την αποστήθιση βαριαντών. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουν πολύ συχνά οι αρχάριοι παίκτες. Αντίθετα, θα πρέπει να καταναλώνουν το μεγαλύτερο χρόνο της προπόνησής τους στο μέσο και το φινάλε.

 

αρχαριοι σκακιστες

Το σκάκι είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι ιδιαίτερα για τους αρχάριους σκακιστές, που χρειάζεται  χρόνια μελέτης και αγώνων για να μπορέσει να φτάσει ένας παίκτης σε προχωρημένο επίπεδο. Πολλά μέρη του παιχνιδιού φαίνονται πολύπλοκα για τον αρχάριο σκακιστή. Δεν πρέπει να ξεχνά όμως ότι και τα πλέον πολύπλοκα μέρη στο σκάκι αναλύονται σε πολλά επιμέρους απλούστερα θέματα.

 

 

 

Οι παρακάτω  3  ικανότητες είναι απαραίτητες να βελτιστοποιηθούν από κάθε αρχάριο σκακιστή.

προπονητης σκακι  

Πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνει κάποιος καλός προπονητής σκάκι αρκεί να είναι καλός σκακιστής. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να διδάξει σκάκι ένα παιδί, από τους γονείς και συγγενείς μέχρι και οποιονδήποτε έχει κάνει κάποια χρόνια μαθήματα σκάκι.

 

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο προπονητής σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ειδικά σε γκρουπ με μικρές ηλικίες, και οποσδήποτε διαδακτική εμπειρία.

 

Παρακάτω αναφέρουμε 3 βασικά στοιχεία που πρέπει ο προπονητής ενός τμήματος παιδιών να δίνει ιδιαίτερη βάση.

 
ανομοιοι αξιωματικοι σκακι
 
 
Σε παρτίδες που προκύπτουν θέσεις με ανόμοιους αξιωματικούς υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικός χειρισμός αυτών των θέσεων. 
 
 
Δείτε παρακάτω 3 βασικούς κανόνες για αυτές τις θέσεις
 

1) Στο μέσον οι ανόμοιοι αξιωματικοί ευνοούν τον επιτιθέμενο

Καθώς οι δυο αξιωματικοί δεν αντιπαρατίθενται, η επιτιθέμενη πλευρά έχει μεγάλο πλεονέκτημα στο χρώμα των τετραγώνων του αξιωματικού της. Πρακτικά η επιτιθέμενη πλευρά έχει ένα κομμάτι παραπάνω σε αυτά τα τετράγωνα γιατί ο αντίπαλος αξιωματικός δεν μπορεί να τα ελέγξει.

 
παγιδες ανοιγμα σκακιΗ σκακιστική θεωρία στα ανοίγματα καθώς και η μελέτη του αντίπαλου πριν από ένα αγώνα έχει προχωρήσει πλέον σήμερα σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο πολλές φορές ακόμα και οι κορυφαίοι σκακιστές του κόσμου να αποφεύγουν παγίδες και την προετοιμασία του αντιπάλου. Καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθήσετε την θεωρία όλων των ανοιγμάτων στο σκάκι πρέπει να γνωρίζετε πως να χειρίζεστε "άγνωστες" θέσεις στο άνοιγμα.
 
 
Σε θέσεις που είναι ακόμα στο άνοιγμα και δεν ξέρετε πως να τις χειριστείτε μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω 3 κανόνες:

σκακι κλειστη θεση
Κλειστή λέμε μια θέση στο σκάκι που τα κεντρικά πιόνια είναι μπλοκαρισμένα. Κλειστές θέσεις βγαίνουν σε αρκετά ανοίγματα με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Ινδική Άμυνα του Βασιλιά και την Γαλλική Άμυνα. Το παιχνίδι αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα και υπερισχύουν τα σχέδια έναντι του μετρήματος βαριαντών.
 
Δείτε παρακάτω 4 βασικούς κανόνες για τις κλειστές θέσεις:

 

πως να κερδισω στο σκακιΜε τον όρο τεχνική στο σκάκι αναφερόμαστε στην ικανότητα του σκακιστή να αξιοποιεί κάποιο πλεονέκτημα και ουσιαστικά να κερδίζει μια κερδισμένη θέση. Μπορεί να φαίνεται πολλές φορές εύκολο αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλές φορές δύσκολο αν δεν ακολουθηθούν σωστά κάποιοι βασικοί κανόνες. Όπως είχε πει και ο διάσημος Αμερικάνος σκακιστής Φρανκ Μάρσαλ, το πιο δύσκολο πράγμα στο σκάκι είναι να κερδίσεις μια κερδισμένη θέση.
 
 
Ακολουθήστε τους παρακάτω 4 κανόνες και μετατρέψτε στις παρτίδες σας το πλεονέκτημα σε νίκη.

 

φιναλε ιππων σκακιΤα φινάλε ίππων μπορεί να φαίνονται πολλές φορές απλοικά, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν πολλές παγίδες και εκπλήξεις.
 
Όταν έχετε σε παρτίδες σας φινάλε ίππων ακολουθήστε τους παρακάτω 3 βασικούς κανόνες

 
δυο αξιωματικοι σκακι
 
Αγαπημένο στρατηγικό όπλο πολλών παικτών είναι οι αξιωματικοί. όταν μάλιστα έχουμε και τους 2 αξιωματικούς εναντίων αξιωματικού και ίππου ή 2 ίππως τότε σε πολλές περιπτώσεις αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. 
 
Αν έχετε τους 2 αξιωματικούς θα πρέπει να ακολουθείτε τους παρακάτω 3 κανόνες

αλογο εναντιων αξιωματικου σκακι

Ο σωστός χειρισμός των θέσεων που υπάρχει από την μια πλευρά άλογο και από την άλλη αξιωματικός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά θέματα, το οποίο εμφανίζεται στατιστικά στην πλειοψηφία των παρτίδων

 
Συνήθως κάτι που θα έχετε μάλλον ακούσει είναι ότι καλύτερος ο αξιωματικός. Η αλήθεια όμως είναι ότι το καλύτερο κομμάτι για να έχετε εξαρτάται και από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της θέσης. Τι πρέπει να κάνει όμως όποιος έχει το άλογο;

φιναλε πυργων

Τα φινάλε πύργων είναι τα πιο τυπικά και συνηθισμένα φινάλε που προκύπτουν στις παρτίδες. Η γνώση μερικών βασικών κανόνων για το σωστό χειρισμό τους είναι απαραίτητη για κάθε σκακιστή.

 
Παρακάτω αναφέρουμε 3 βασικούς κανόνες για τα φινάλε πύργων:

  Οι τρεις αδελφές Πόλγκαρ είναι διάσημες στον σκακιστικό χώρο, τόσο για τα κατορθώματα τους όσο και για το τρόπο που έμαθαν να παίζουν σκάκι. Για χάρη τους έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, έχουν γραφτεί βιβλία ενώ έχουν γίνει δεκάδες αφιερώματα. Η ιστορία τους είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ο ρόλος του πατέρα τους στην εκπαίδευσή τους έφερε επανάσταση στο χώρο του σκακιού.  

πολγκαρ σκακι

παιχνιδια σκακι online

 Όλο και περισσότεροι σκακιστές και απλοί φίλοι του παιχνιδιού αναζητούν πλέον κάποιο site για παιχνίδια σκάκι online. Η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του σκακιού, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα, γρήγορα και οποτεδήποτε να βρει αντίπαλο για μια παρτίδα μέσω διαδικτύου.Παρακάτω αναλύουμε τα πιο σημαντικά site που μπορεί κάποιος να παίξει  online σκάκι.


ιστορια του σκακιουΤο σκάκι έχει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα πορεία. Από την Ινδία και την Περσία κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, ενώ με το πέρασμα των ετών δεν άργησε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο.  
 
Η ιστορία του σκακιού ξεκινάει τον 6ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, όπου συναντάμε τον πρόδρομο του σκακιού. Η αρχική του μορφή είχε το όνομα Chaturanga, που σημαίνει “τα τέσσερα τμήματα”. Αυτό το είδος σκακιού είχε δύο πολύ διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τη σημερινή του μορφή. Τα πιόνια είχαν διαφορετικές ιδιότητες και νικητής ήταν αυτός που κατατρόπωνε τον “βασιλιά”.  

Στις 11 Ιανουαρίου 2009 μία είδηση έκανε το γύρο του σκακιστικού κόσμου. Ένα 9χρονο παιδί κατάφερε να κερδίσει ένα GM.  O Ινδός Hetul Shah έγραψε ιστορία, κερδίζοντας τον Γκραντμαίτρ Nurlan Ibrayev με τα μαύρα και με κανονικό χρόνο σκέψης στον πρώτο γύρο του 7ου διεθνούς τουρνουά Parsvnath.

Παρά το γεγονός ότι ο GM δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστός (ελο 2407) το γεγονός ότι τον κερδίζει ένα 9χρονο παιδί (ελο 1817) ακούγεται εξωπραγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που κερδίζει ο μικρός σκακιστής. Ο GM κάνει κάποια λάθη τα οποία εκμεταλλεύεται με φοβερή ακρίβεια ο μικρός Ινδός σκακιστής μέχρι και την εγκατάλειψη του GM.

The Road to Chess Improvement

The Road to Chess Improvement
Συγγραφέας: Alex Yermolinsky
Σελίδες: 224
Εκδοτικός Οίκος: Gambit Publications (1999)Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή από παρτίδες κυρίως του Alex Yermolinsky. Ο συγγραφέας αναλύει πρακτικά προβλήματα που κάθε σκακιστής αντιμετωπίζει όταν προσπαθεί να βελτιώσει το παιχνίδι του. Ο ίδιος έλυσε το πρόβλημα αυτό κυρίως ακολουθώντας την συμβουλή που δίνουν οι παλιοί παγκόσμιοι πρωταθλητές Alekhine kai Botvinnik η οποία είναι η λεπτομερής ανάλυση των προσωπικών παρτίδων.

 

Page 1 of 2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: