φιναλε πυργων

Τα φινάλε πύργων είναι τα πιο τυπικά και συνηθισμένα φινάλε που προκύπτουν στις παρτίδες. Η γνώση μερικών βασικών κανόνων για το σωστό χειρισμό τους είναι απαραίτητη για κάθε σκακιστή.

 
Παρακάτω αναφέρουμε 3 βασικούς κανόνες για τα φινάλε πύργων:
 

Ενεργοποίηση του βασιλιά και του πύργου

Η τοποθέτηση του βασιλιά και του πύργου σε ενεργητικές θέσεις έχει σημασία τόσο για την επίθεση (ελεύθερα πιόνια), όσο και για την άμυνα (περιορισμός αντίπαλων ελεύθερων πιονιών, υποστήριξη πιονιών κ.α.). Τυπική συμβουλή για τα φινάλε πύργων είναι όταν είστε σε αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνετε, προσπαθήστε να βελτιώσετε πρώτα την ενεργητικότητα του βασιλιά και του πύργου.
 

Τοποθέτηση του πύργου πίσω από το ελεύθερο πιόνι

Ο κανόνας ισχύει είτε είναι δικό μας ελεύθερο πιόνι είτε είναι του αντίπαλου. Όταν ο πύργος είναι πίσω από το πιόνι υποστηρίζει (ή απειλεί) το ελεύθερο πιόνι και ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάζει την κατάσταση και στην υπόλοιπη σκακιέρα. Στην περίπτωση που κάνετε άμυνα το ιδανικό είναι ο βασιλιάς να μπλοκάρει το ελεύθερο πιόνι και ο πύργος να έχει την ελευθερία κινήσεων.

Γνώση τυπικών θέσεων

Δεν υπάρχει καλός σκακιστής που να μην γνωρίζει την θέση Φιλιντόρ και την θέση Λουτσένα. Η γνώση τέτοιων τυπικών θέσεων είναι απαραίτητη σε σκακιστές οποιασδήποτε δυναμικότητας. Θα πρέπει να τις γνωρίζετε άριστα καθώς προκύπτουν ή θα μπορούσαν να προκύψουν σε πάρα πολλές και από τις παρτίδες σας. Μάλιστα με τους νέους μειωμένους χρόνους σκέψης, συνήθως δεν υπάρχει πολύς χρόνος για σκέψη στο φινάλε, οπότε θα πρέπει να έχετε κατανοήσει απόλυτα αυτές τις θέσεις είτε από την πλευρά του αμυνόμενου είτε από την πλευρά του επιτιθέμενου.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: