Το σκάκι είναι το δημοφιλέστερο παιχνίδι στον κόσμο! Είναι εύκολο να μάθεις τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού μέσα σε πολύ λίγο χρόνο!

Το σκάκι είναι ένα στρατηγικό επιτραπέζιο παιχνίδι δύο παικτών που παίζεται εδώ και αιώνες. Με την προέλευσή του που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, είναι μια δοκιμασία διανοητικής ικανότητας, τακτικής κατανόησης και στρατηγικής προνοητικότητας. Παρά την πολύπλοκη φύση του, οι βασικοί κανόνες είναι ξεκάθαροι και απλοί, καθιστώντας το ιδανικό παιχνίδι για άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων. Αυτό το άρθρο χρησιμεύει ως ένας ολοκληρωμένος οδηγός για νέους παίκτες ώστε να μάθουν και να κατανοήσουν τους θεμελιώδεις κανόνες του σκακιού.

 

Η σκακιέρα και τα κομμάτια

Μια παρτίδα σκακιού παίζεται σε ένα τετράγωνο ταμπλό (σκακιέρα) χωρισμένο σε 64 τετράγωνα εναλλασσόμενων χρωμάτων, μαύρα και άσπρα. Η σκακιέρα είναι διατεταγμένη έτσι ώστε κάθε παίκτης να έχει ένα λευκό τετράγωνο στη δεξιά γωνία του.

Κάθε παίκτης ξεκινά το παιχνίδι με 16 κομμάτια: έναν βασιλιά, μια βασίλισσα, δύο πύργους, δύο ίππους, δύο αξιωματικούς και οκτώ πιόνια. Τα κομμάτια είναι διατεταγμένα σε δύο σειρές. Η δεύτερη σειρά από τον παίκτη γεμίζει με πιόνια, ενώ η πρώτη σειρά στήνεται, από αριστερά προς τα δεξιά, ως εξής: πύργος, ίππος, αξιωματικός, βασίλισσα, βασιλιάς, αξιωματικός, ίππος και πύργος. Σημειώστε ότι η βασίλισσα τοποθετείται αρχικά σε ένα τετράγωνο με το δικό της χρώμα - λευκή βασίλισσα σε λευκό τετράγωνο και μαύρη βασίλισσα σε μαύρο τετράγωνο αντίστοιχα.

αρχικη θεση κομματιων σκακι

 

Κίνηση Κομματιών

Πώς κινείται ο Βασιλιάς στο σκάκι

Ο βασιλιάς κινείται ένα τετράγωνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση - οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια. Ο βασιλιάς έχει επίσης μια ειδική κίνηση που ονομάζεται ροκέ, η οποία θα περιγραφεί αργότερα.

κινηση βασιλιας σκακι

 

Πώς κινείται η Βασίλισσα στο σκάκι

Η βασίλισσα είναι το πιο δυνατό κομμάτι. Μπορεί να μετακινηθεί σε οποιονδήποτε αριθμό τετραγώνων κατά μήκος μιας οριζοντίου, καθέτου ή διαγώνιου.

κινηση βασιλισσα σκακι

 

Πώς κινείται ο Πύργος στο σκάκι

Ο πύργος μπορεί να μετακινηθεί σε οποιονδήποτε αριθμό τετραγώνων κατά μήκος μιας οριζοντίου ή καθέτου.

κινηση πυργος σκακι

 

Πώς κινείται ο Αξιωματικός στο σκάκι

Ο αξιωματικός μπορεί να μετακινηθεί σε οποιονδήποτε αριθμό τετραγώνων διαγώνια. Συγκεκριμένα, κάθε αξιωματικός ξεκινά από ένα χρώμα και πρέπει πάντα να παραμένει σε αυτό το χρώμα.

κινηση αξιωματικος σκακι

 

Πώς κινείται ο Ίππος στο σκάκι

Η κίνηση του ίππου είναι μοναδική. Μετακινείται κατά δύο τετράγωνα σε μία κατεύθυνση και μετά ένα τετράγωνο κάθετο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίππος είναι επίσης το μόνο κομμάτι που μπορεί να «πηδήξει» πάνω από άλλα κομμάτια.

κινηση ιππος σκακι

 

Πώς κινείται το Πιόνι στο σκάκι

Τα πιόνια κινούνται προς τα εμπρός ένα τετράγωνο, αλλά κόβουν αντίπαλα κομμάτια κατά ένα τετράγωνο διαγώνια μπροστά. Έχουν δύο ειδικές κινήσεις - «αν πασάν» και προαγωγή, που θα συζητηθούν αργότερα.

κινηση πιονι σκακι

 

Ειδικές κινήσεις 

Ροκέ

Αυτή είναι μια κίνηση που περιλαμβάνει τον βασιλιά και έναν από τους δύο πύργους. Ο βασιλιάς μετακινείται δύο τετράγωνα προς τον πύργο και ο πύργος στη συνέχεια μετακινείται στο τετράγωνο που ο βασιλιάς πέρασε.
Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις για να συμβεί το ροκέ:

  • Κανένα από τα δύο κομμάτια που συμμετέχουν στο ροκέ δεν μπορεί να έχει μετακινηθεί πριν. 
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν κομμάτια μεταξύ του βασιλιά και του πύργου.
  • Ο βασιλιάς δεν μπορεί να είναι υπό απειλή σαχ, ούτε να περάσει ή να πάει σε τετράγωνο που απειλείται.

κινηση ροκε σκακι

 

Προαγωγή πιονιού

Εάν ένα πιόνι φτάσει στο αντίθετο άκρο της σκακιέρας, προάγεται και πρέπει να ανταλλάσσεται με βασίλισσα, πύργο, αξιωματικό ή ίππο του ίδιου χρώματος. Φυσικά, σχεδόν πάντα το καλύτερο είναι να προαχθεί σε βασίλισσα που έχει και τη μεγαλύτερη αξία μετά τον βασιλιά.

 

Αν πασάν

Αυτή είναι μια μοναδική κίνηση κοψίματος που γίνεται από πιόνι. Μπορεί να συμβεί όταν ένας παίκτης μετακινεί ένα πιόνι δύο τετράγωνα μπροστά από την αρχική του θέση και σταματά δίπλα από πιόνι ενός αντιπάλου. Ο αντίπαλος έχει την ευκαιρία τότε αν θέλει να κόψει το πιόνι του αντιπάλου σαν να είχε μετακινηθεί μόνο ένα τετράγωνο μπροστά.

κινηση αν πασαν σκακι

 

Σημαντικές έννοιες: Σαχ, ματ και πατ

Ματ

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να απειλήσει τον αντίπαλο βασιλιά με «ματ», μια θέση όπου ο βασιλιάς βρίσκεται σε κατάσταση απειλής (σαχ) και δεν υπάρχει νόμιμη κίνηση για να τον απομακρύνει από την αντίπαλη επίθεση.

ματ σκακι

 

Σαχ

Το «σαχ» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται στο σκάκι για να υποδείξει ότι ο βασιλιάς του αντιπάλου είναι σε απειλή, αλλά μπορεί να την αντιμετωπίσει. Προέρχεται από την περσική λέξη "shah", που σημαίνει "βασιλιάς".

σαχ σκακι

 

Πατ

Το «πατ» είναι μια κατάσταση στην οποία ένας παίκτης δεν μπορεί να κάνει μια νόμιμη κίνηση, αλλά ο βασιλιάς του δεν είναι υπό απειλή. Σε αυτή την περίπτωση, το παιχνίδι λήγει με ισοπαλία.

 

Αξία των κομματιών στο σκάκι

Στο σκάκι, η αξία των κομματιών μπορεί να μετρηθεί σε βαθμούς, παρόλο που αυτή η αξία είναι σχετική και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη θέση της παρτίδας. Οι συνήθεις αξίες που συνδέονται με τα κομμάτια είναι οι εξής:

  • Πιόνι: 1 βαθμός
  • Ίππος: 3 βαθμοί
  • Αξιωματικός: 3 βαθμοί
  • Πύργος: 5 βαθμοί
  • Βασίλισσα: 9 βαθμοί
  • Βασιλιάς: άπειρη αξία

αξια κομματιων σκακι

Αυτές οι αξίες αντιπροσωπεύουν μια γενική εκτίμηση της σημασίας των κομματιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αξία ενός κομματιού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη θέση και την κατάσταση της παρτίδας. Παρόλο που οι παραπάνω αξίες είναι συνήθεις, οι παίκτες μπορούν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και να δίνουν ελαφρώς διαφορετική σημασία στα κομμάτια, ανάλογα με το προσωπικό τους στιλ και προτιμήσεις. Επίσης, οι αξίες μπορεί να αλλάξουν σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού, όπως στην αρχή, το μέσο παιχνίδι και το τέλος του παιχνιδιού.

Συνολικά, οι αξίες των κομματιών στο σκάκι παρέχουν μια γενική κατεύθυνση για την αξιολόγηση των πιθανοτήτων και των πλεονεκτημάτων κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας. Ωστόσο, η πραγματική αξία των κομματιών εξαρτάται από την θέση και τη συνεργασία τους στη σκακιέρα.

 

Κανόνες καλής σκακιστικής συμπεριφοράς

Τέλος, η κατανόηση του σκακιού σημαίνει επίσης να εκτιμάς την εθιμοτυπία του. Πάντα να δίνετε τα χέρια με τον αντίπαλο με χειραψία πριν και μετά το παιχνίδι. Εάν πιάσετε ένα κομμάτι, πρέπει να το μετακινήσετε (κανόνας αγγίγματος-μετακίνησης). Το παιχνίδι πρέπει πάντα να παίζεται με πνεύμα δίκαιου παιχνιδιού και αμοιβαίου σεβασμού.

 

 

Συχνές σκακιστικές ερωτήσεις (FAQs)
 

Πώς παίζεται το σκάκι;

Το σκάκι παίζεται ανάμεσα σε δύο παίκτες σε ένα ταμπλό (σκακιέρα) 8x8 τετραγώνων. Οι παίκτες κινούν τα πιόνια και τα κομμάτια με στόχο να κερδίσουν τον αντίπαλο, παγιδεύοντας τον βασιλιά του.

 

Ποια είναι η αξία των πιονιών στο σκάκι;

Κάθε πιόνι έχει αξία 1 βαθμού, ο αξιωματικός έχει αξία 3 βαθμών, ο ίππος έχει αξία 3 βαθμών, ο πύργος έχει αξία 5 βαθμών, η βασίλισσα έχει αξία 9 βαθμών και ο βασιλιάς δεν έχει αξία αφού η απώλειά του σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού.

 

Πώς κινούνται τα πιόνια στο σκάκι;

Τα πιόνια μπορούν να κινηθούν μπροστά μία θέση, αλλά μόνο στην αρχική τους θέση έχουν την επιπλέον δυνατότητα να προχωρήσουν δύο θέσεις. Επίσης, τα πιόνια επιτίθενται διαγωνίως μία θέση μπροστά τους για να κόψουν αντίπαλα κομμάτια.

 

Μπορεί ένα πιόνι να κινηθεί προς τα πίσω;

Στο σκάκι, σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, τα πιόνια μπορούν να κινηθούν μόνο προς τα μπροστά. Η κανονική κίνηση των πιονιών είναι να προχωρήσουν ένα τετράγωνο μπροστά τους, προς την αντίπαλη πλευρά της σκακιέρας. Όταν βρίσκονται στην αρχική τους θέση έχουν την επιλογή να κινηθούν και δύο τετράγωνα μπροστά. Μετά από αυτήν την αρχική κίνηση, τα πιόνια μπορούν να κινηθούν μόνο ένα τετράγωνο μπροστά τους, πλην όμως δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην αρχική τους θέση. Επίσης ένα πιόνι μπορεί να κάνει προαγωγή σε άλλο κομμάτι, όταν φτάσει στην αντίθετη άκρη της σκακιέρας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "προαγωγή πιονιού" και επιλέγεται να γίνει προαγωγή σε πιο ισχυρό κομμάτι, όπως αξιωματικό, πύργο, ίππο ή βασίλισσα.


Ποια είναι η σημασία των χρωμάτων στο σκάκι;
Στο σκάκι, ο ένας παίκτης ελέγχει τα λευκά κομμάτια και ο άλλος τα μαύρα κομμάτια. Το χρώμα καθορίζει ποιος παίκτης κάνει την πρώτη κίνηση καθώς τα λευκά ξεκινούν πρώτα την παρτίδα, το οποίο επηρεάζει τη στρατηγική και τα ανοίγματα που επιλέγονται στην παρτίδα.

 

Ποιες είναι οι βασικές σκακιστικές τακτικές;

Οι βασικές σκακιστικές τακτικές περιλαμβάνουν την επίθεση, την άμυνα, την ανταλλαγή, την απειλή, την αποκλεισμό, την παγίδευση, την ανάπτυξη και την κάλυψη. Αυτές οι τακτικές βοηθούν τους παίκτες να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους και να εκμεταλλευτούν τα λάθη του αντιπάλου.

 

Ποια είναι η καλύτερη πρώτη κίνηση στο σκάκι;

Δεν υπάρχει μία μόνο "καλύτερη" πρώτη κίνηση στο σκάκι, αλλά υπάρχουν διάφορες αξιόπιστες επιλογές που έχουν χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες σκακιστές και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Οι δύο πιο δημοφιλείς πρώτες κινήσεις για το λευκό πιόνι είναι το 1.ε4 και το 1.δ4. Ωστόσο, κάθε πρώτη κίνηση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, και η επιλογή της εξαρτάται από τις προτιμήσεις και το στυλ του κάθε παίκτη. Οι επαγγελματίες παίκτες συνήθως έχουν κάνει προετοιμασία και αναλύουν διάφορα ανοίγματα για να βρουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο παιχνίδι τους και για την αντιμετώπιση συγκεκριμένου αντιπάλου.

 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο σκάκι;

Στο σκάκι, όλα τα κομμάτια έχουν τη σημασία τους και συμβάλλουν στη συνολική στρατηγική και τακτική του παιχνιδιού, όμως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ο βασιλιάς. Ο στόχος κάθε παιχνιδιού σκακιού είναι να καταφέρετε να "παγιδέψετε" τον βασιλιά του αντιπάλου σας, δηλαδή να βρίσκεται σε ένα τετράγωνο απειλούμενος και να μην έχει ασφάλεια. Αν καταφέρετε να παγιδέψετε τον βασιλιά του αντιπάλου και να κάνετε ματ, τότε κερδίζετε το παιχνίδι.

Ως εκ τούτου, ο βασιλιάς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την επιβίωση στο παιχνίδι. Οι παίκτες προσπαθούν να προστατεύσουν τον βασιλιά τους με τη χρήση άλλων κομματιών τους και να τον θέσουν σε μία ασφαλή θέση, ενώ παράλληλα προσπαθούν να απειλήσουν τον βασιλιά του αντιπάλου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο τέλος του παιχνιδιού, όταν μια παρτίδα φτάνει σε μία κρίσιμη φάση που ονομάζεται φινάλε, ο βασιλιάς μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς συμμετέχει ενεργά στην μάχη για τη νίκη. Συνολικά, ο βασιλιάς θεωρείται το πιο σημαντικό κομμάτι στο σκάκι, καθώς η προστασία του και η απειλή που ασκεί αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία στο παιχνίδι.

 

Πώς μπορώ να βελτιώσω το παιχνίδι μου στο σκάκι;

Για να βελτιώσετε το παιχνίδι σας στο σκάκι, μπορείτε να εξασκηθείτε συστηματικά, να μελετήσετε σκακιστικά βιβλία, να αναλύσετε παρτίδες κορυφαίων παικτών και να παίξετε παιχνίδια με πιο έμπειρους αντιπάλους. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα online εργαλεία και προγράμματα εκπαίδευσης σκακιού για προσαρμοσμένη εκπαίδευση και ανάλυση των παιχνιδιών σας.

Αυτές είναι μερικές από τις συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με το σκάκι. Αν έχετε άλλες ερωτήσεις, μην διστάσετε να μας τις θέσετε!

  

Το σκάκι μπορεί να φαίνεται περίπλοκο στην αρχή, αλλά μόλις γίνουν κατανοητοί οι βασικοί κανόνες, γίνεται ένα σαγηνευτικό παιχνίδι στρατηγικής και δεξιοτήτων. Είναι ένα παιχνίδι που ανταμείβει την υπομονή, τον προγραμματισμό και την προσαρμοστικότητα. Ως ερασιτέχνης παίκτης, η εκμάθηση αυτών των κανόνων είναι το πρώτο βήμα για να κατακτήσετε αυτό το διαχρονικό παιχνίδι. Και να θυμάστε, όπως σε κάθε παιχνίδι, το κλειδί είναι να απολαύσετε τη διαδικασία του παιχνιδιού και της μάθησης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: