Πώς να αποφεύγετε τις παγίδες στο άνοιγμα
Η σκακιστική θεωρία στα ανοίγματα καθώς και η μελέτη του αντίπαλου πριν από ένα αγώνα έχει προχωρήσει πλέον σήμερα σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο πολλές φορές ακόμα και οι κορυφαίοι σκακιστές του κόσμου να αποφεύγουν παγίδες και την προετοιμασία του αντιπάλου. Καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθήσετε την θεωρία όλων των ανοιγμάτων στο σκάκι πρέπει να γνωρίζετε πως να χειρίζεστε "άγνωστες" θέσεις στο άνοιγμα.
Σε θέσεις που είναι ακόμα στο άνοιγμα και δεν ξέρετε πως να τις χειριστείτε μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω 3 κανόνες:
1) Μην κυνηγάτε πιόνια του αντιπάλου
Το πλέον συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι αρχάριοι σκακιστές είναι ότι παραμελούν την ανάπτυξη των κομματιών. Προσπαθούν λανθασμένα να κάνουν επίθεση ή να κερδίσουν πιόνια. Μόνο αν γνωρίζετε σε βάθος το άνοιγμα μπορείτε να παραμελείτε προσωρινά την ανάπτυξη. Αν δεν είστε σίγουροι μην επιδιώκετε κέρδος πιονιών, προτιμήστε να ολοκληρώσετε την ανάπτυξη και να ασφαλίσετε τον Βασιλιά.
2) Αποφεύγετε τις κινήσεις της Βασίλισσας
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι προπονητές σκάκι "απαγορεύουν" στους αρχάριους σκακιστές να βγάζουν νωρίς την Βασίλισσα. Μπορεί εύκολα τις περισσότερες φορές να εκδιωχθεί από αντίπαλα κομμάτια με κέρδος χρόνου καθώς και ορισμένες φορές να παγιδευτεί. Πολλές παγίδες στο άνοιγμα σχετίζονται με την Βασίλισσα, γιαυτό χρησιμοποιείστε την μόνο αν γνωρίζετε καλά το άνοιγμα.
3) Προσέξτε να έχουν κινητικότητα τα κομμάτια σας και ιδιαίτερα οι αξιωματικοί
Παρότι δεν συμβαίνει γενικά συχνά, στο άνοιγμα θέλει περισσότερη προσοχή μην εγκλωβιστεί κάποιο κομμάτι σας. Αν δεν γνωρίζετε καλά μια θέση, βεβαιωθείτε ότι η προώθηση αντίπαλων πιονιών δεν θα παγιδεύσει κυρίως τους αξιωματικούς σας.
Αν δεν γνωρίζετε μια θέση στο άνοιγμα που προκύπτει σε παρτίδα σας δεν χρειάζεται πανικός. Ακολουθήστε τους κλασικούς κανόνες: γρήγορη ανάπτυξη, έλεγχος του κέντρου και ροκέ.