Οι τρεις αδελφές Πόλγκαρ είναι διάσημες στον σκακιστικό χώρο, τόσο για τα κατορθώματα τους όσο και για το τρόπο που έμαθαν να παίζουν σκάκι. Για χάρη τους έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, έχουν γραφτεί βιβλία ενώ έχουν γίνει δεκάδες αφιερώματα. Η ιστορία τους είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ο ρόλος του πατέρα τους στην εκπαίδευσή τους έφερε επανάσταση στο χώρο του σκακιού.  

πολγκαρ σκακι


Όλα ξεκίνησαν στην Ουγγαρία, χώρα καταγωγής των αδελφών Πόλγκαρ. Ο πατέρας τους, Λάζλο Πόλγκαρ, ήταν καθηγητής μαθηματικών και για πολλούς ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ο Λάζλο είχε την εξής θεωρία: όταν δίνεται έμφαση στην εξάσκηση και όχι στο ταλέντο τα παιδιά μπορούν να μεταμορφωθούν και να ανατρέψουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Και όπως έλεγε ο ίδιος “Τα παιδιά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες και είναι στο χέρι της κοινωνίας να τις ξεκλειδώσει”. Όμως, το 1960 οι ιδέες του Πόλγκαρ έμοιαζαν εξωπραγματικές.
 
Όμως ο Λάζλο Πόλγκαρ δεν εγκατέλειψε τις ιδέες του. Έτσι έστειλε επιστολές σε γυναίκες της Ανατολικής Ευρώπης με σκοπό να δημιουργήσει μια κοινότητα παιδιών με απίστευτες σκακικές ικανότητες. Όταν έλαβε απάντηση από την Κλάρα ήξερε πως ήταν γραφτό να παντρευτούν. Η Κλάρα και ο Λάζλο απέκτησαν τρεις κόρες. Την Σούζαν, την Σοφία και την Τζούντιθ. Όταν γεννήθηκε η Σούζαν ο Λάζλο έπρεπε να διαλέξει ένα συγκεκριμένο πεδίο, στο οποίο η κόρη του θα αποκτούσε παγκόσμιο κύρος. Και αποφάσισε το σκάκι! Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο ίδιος δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο σκάκι. Έτσι πέρασε πολλούς μήνες εκπαιδεύοντας τον εαυτό του να παίζει αλλά και να προπονεί. Παράλληλα δίδασκε τη μικρή Σούζαν, η οποία όταν έγινε πέντε χρονών είχε συμπληρώσει πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης. Μάλιστα στην ίδια ηλικία κέρδισε το πρώτο της τουρνουά.  
 
Όταν η δεύτερη αδελφή Σοφία μπόρεσε να περπατήσει ήθελε να παίξει σκάκι. Αλλά ο Λάζλο την επέτρεπε μόνο να ασχολείται με τα πιόνια και όταν έφτασε την ηλικία των πέντε της επέτρεψε να παίξει. Το ίδιο συνέβη και με την τρίτη αδελφή, την Τζούντιθ, μερικά χρόνια αργότερα. Και τα τρία κορίτσια έμαθαν να αγαπούν το σκάκι από πολύ μικρή ηλικία και απέκτησαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεχωρίσουν στο χάρτη της παγκόσμια κατάταξης. Μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία τους τα τρία κορίτσια είχαν πάνω από 10.000 ώρες πρακτικής εξάσκησης.   
 
Τα κατορθώματά τους αποδεικνύουν την αγάπη και την αφοσίωση του πατέρα τους στις κόρες του.

 

Σούζαν Πόλγκαρ

Η Σούζαν συνέθεσε το πρώτο της σκακιστικό πρόβλημα όταν ήταν τέσσερα χρονών και θεωρείται η νεότερη συνθέτης δημοσιευμένου σκακιστικού προβλήματος. Το 1984, όταν ήταν 15 χρονών, μπήκε στη λίστα της FIDE ως η κορυφαία σκακίστρια του κόσμου. Παρέμεινε στην τριάδα των καλύτερων γυναικών για 23 συναπτά έτη. Ήταν επίσης η 1η γυναίκα που κατέρριψε το κατεστημένο των δύο φύλων, όταν πήρε πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών το 1986. Ακόμη κέρδισε 10 μετάλλια σε Σκακιστικές Ολυμπιάδες και 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Γυναικών. Σταμάτησε να συμμετέχει σε επίσημους αγώνες το 2006. Η Σούζαν κατέχει τον τίτλο γκραν μετρ.
 
Σοφία Πόλγκαρ

Η Σοφία έχει τις λιγότερες συμμετοχές σε αγώνες, σε σχέση με τις δύο αδελφές της. Κατέχει τίτλο γκραν μετρ γυναικών (WGM) και έφθασε σε μέγιστο βαθμό αξιολόγησης 2.505. Μένει στο Ισραήλ και διδάσκει σκάκι. 


Τζούντιθ Πόλγκαρ

Η μικρότερη αδελφή, η Τζούντιθ, είναι η πιο ισχυρή σκακίστρια όλων των εποχών. Απέσπασε τον τίτλο γκραν μετρ από ηλικία 15 ετών. Για 26 χρόνια ήταν η πρώτη γυναίκα στη λίστα αξιολόγησης της FIDE, ξεκινώντας από την ηλικία των 12 ετών. Η Τζούντιθ έχει μείνει στην ιστορία του σκακιού και για τις πολλές νίκες της εναντίον των μεγαλύτερων σκακιστών. Έχει νικήσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές Κάρποβ και Ανάντ αλλά και τους γκραν μετρ Ιβαντσούκ, Μπαρέεβ, Γκριτσούκ, Σίροβ, Τίμαν κ.α. Στο ενεργητικό της έχει και νίκες εναντίον του Γκάρι Κασπάροβ και του Μάγκνους Κάρλσεν.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: