3 στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο προπονητής σκάκι
Πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνει κάποιος καλός προπονητής σκάκι αρκεί να είναι καλός σκακιστής. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να διδάξει σκάκι ένα παιδί, από τους γονείς και συγγενείς μέχρι και οποιονδήποτε έχει κάνει κάποια χρόνια μαθήματα σκάκι.
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο προπονητής σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ειδικά σε γκρουπ με μικρές ηλικίες, και οποσδήποτε διαδακτική εμπειρία.
Παρακάτω αναφέρουμε 3 βασικά στοιχεία που πρέπει ο προπονητής ενός τμήματος παιδιών να δίνει ιδιαίτερη βάση.
1) Κατάλληλος αριθμός παιδιών ανά γκρουπ
Ο σωστός αριθμός παιδιών που πρέπει να έχει ένα τμήμα διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο, την ηλικία και τον χαρακτήρα των παιδιών. Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και προχωρημένα μπορεί να είναι περισσότερα σε ένα τμήμα συγκριτικά με ένα τμήμα νηπίων 1ης χρονιάς. Σε γενικές γραμμές ο αριθμός των παιδιών πρέπει να είναι 8-12. Περισσότερα από 12 παιδιά μπορεί να είναι μόνο υπό προϋποθέσεις, αν μπορεί να διατηρηθεί ησυχία στην τάξη και προσοχή στο μάθημα. Λιγότερα από 8 παιδιά μπορεί να έχει πολλές φορές αρνητικό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και χάνεται το κίνητρο της βελτίωσης.
2) Καλή επικοινωνία
Δεν αρκεί ο προπονητής σκάκι να είναι καλός σκακιστής. Σίγουρα αυτό βοηθά σε προχωρημένα τμήματα. Όμως σε τμήματα αρχαρίων και ειδικά σε τμήματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων ενός σχολείου, πρέπει ο προπονητής να έχει μεταδοτικότητα και να μεταφέρει ενθουσιασμό και αγάπη στα παιδιά για το σκάκι.
3) Σωστή επιλογή ώρας
Τα συνηθισμένα τμήματα, ειδικά σε μαθήματα σκάκι σε σχολεία, γίνονται απογευματινές ώρες καθημερινών. Πολλές φορές τα παιδιά είναι εξουθενωμένα από τα μαθήματα και δεν μπορούν να διατηρήσουν την απαραίτητη προσοχή στο μάθημα σκακιού. Η ιδανική ώρα είναι το πρωί Σαββάτου. Τα παιδιά δεν είναι κουρασμένα από τα σχολικά μαθήματα και μπορούν να αφομοιώσουν πολύ ταχύτερα τις σκακιστικές έννοιες.