ιστορια του σκακιουΤο σκάκι έχει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα πορεία. Από την Ινδία και την Περσία κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, ενώ με το πέρασμα των ετών δεν άργησε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο.  
 
Η ιστορία του σκακιού ξεκινάει τον 6ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, όπου συναντάμε τον πρόδρομο του σκακιού. Η αρχική του μορφή είχε το όνομα Chaturanga, που σημαίνει “τα τέσσερα τμήματα”. Αυτό το είδος σκακιού είχε δύο πολύ διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τη σημερινή του μορφή. Τα πιόνια είχαν διαφορετικές ιδιότητες και νικητής ήταν αυτός που κατατρόπωνε τον “βασιλιά”.  


Το σκάκι συνέχισε να εξελίσσεται στην Περσία και πήρε την ονομασία Chatrang. Σε αυτήν την περιοχή οι κανόνες άρχισαν να αλλάζουν με τους παίκτες να φωνάζουν "Shāh Māt" (μτφ: “ο βασιλιάς πέθανε”). Μετά την κατάκτηση της Περσίας από τους Άραβες, το μουσουλμανικό κράτος “αγκάλιασε” το σκάκι και διατήρησε τα ονόματα των κομματιών αλλά και τους κανόνες.  

Επόμενος σταθμός για το σκάκι ήταν η νότια Ευρώπη, όπου έφτασε τον 9ο αιώνα. Οι Μαυριτανοί ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά του στην Ιβηρική χερσόνησο και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια χρονική περίοδο το σκάκι εμφανίστηκε και στη Ρωσία. Οι επόμενοι προορισμοί του σκακιού ήταν τα βόρεια παράλια της Αφρικής, το Βυζάντιο και η μακρινή Ανατολή, όπου το μετέφεραν Βουδιστές και έμποροι μεταξιού.  
 
Το σκάκι εκείνη την περίοδο ήταν δημοφιλές στη νότια Ευρώπη, στο βόρειο τμήμα της ηπείρου δεν υπήρχε φανατικό κοινό. Η δημοτικότητά του στη Βόρεια Ευρώπη άνθισε όταν δημιουργήθηκαν τα πιόνια-φιγούρες. Τον 15ο αιώνα οι κανόνες άρχισαν να αλλάζουν και το σκάκι πέρασε από πολλές διαφορετικές περιόδους μέχρι να φτάσει τη σημερινή του μορφή.  
 
Στα μέσα του 19ου αιώνα το σκάκι αποκτάει τα δικά του τουρνουά. Στο Λονδίνο το 1851 στο σημαντικότερο τουρνουά μέχρι εκείνη την στιγμή, νικητής στέφθηκε ο Γερμανός Anderssen. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1886, πραγματοποιήθηκε και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι. Η "επίσημη" σύγχρονη ιστορία του σκακιού ξεκινά με τον 1ο παγκόσμιο πρωταθλητή Βίλχελμ Στάινιτς.   
 
Τον 20ο αιώνα το σκάκι απέκτησε την αναγνώριση που του αρμόζει. Το 1924 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) και ξεκίνησαν να διοργανώνονται όλο και περισσότερα τουρνουά ανά τον κόσμο.  
 
Με την είσοδο του 21ο αιώνα το σκάκι συνδέθηκε με την τεχνολογία και το παιχνίδι προστέθηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τη δεκαετία του ‘90 το σκάκι μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο δίνοντας νέα ώθηση και δυναμική στο άθλημα, καθώς οι λάτρεις του σκακιού μπορούσαν να βρουν άλλους παίκτες και να ανταγωνίζονται online, να παρακολουθούν τουρνουά και να κάνουν online μαθήματα σκάκι.
 
Στις μέρες μας το σκάκι είναι πολύ διαδεδομένο ενώ οι λάτρεις του έχουν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες. Σύμφωνα με έρευνα του 2012 υπάρχουν περίπου 605 εκατομμύρια ενήλικες που παίζουν σκάκι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, η έρευνα αποκάλυψε ότι 12% των Βρετανών, 15% των Αμερικανών, 23% των Γερμανών, 43% των Ρώσων και 70% των Ινδών, παίζουν σκάκι τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.