οφελη σκακιου σχολειο μαθηματαΣτις σύγχρονες εποχές που διανύουμε οι γονείς θέλουν να συνδυάσουν τις σχολικές με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όσο καλύτερα μπορούν. Και το σκάκι είναι μία από τις  δραστηριότητες που έχει αναγνωριστεί, σε όλο τον κόσμο, ως θεμέλιο της ισχυρής διάνοιας. Το σκάκι είναι γνωστό πως ενισχύει την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, και βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας. Διδάσκει τις αξίες της σκληρής δουλειάς, της συγκέντρωσης και της αντικειμενικότητας.

 

Ακόμη το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερο βοήθημα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ειδικά για τις μικρές ηλικίες. Ακόμη, ενισχύει τη μνήμη, την ικανότητα της μελέτης και της συγκέντρωσης. 
 
Όμως, πολλοί έχουν αναρωτηθεί με ποιον τρόπο το σκάκι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στις σχολικές επιδόσεις. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σκάκι όχι μόνο βοηθάει τις επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο αλλά συνεισφέρει και στη βελτίωση της κριτικής σκέψης
 
Μία από τις πρώτες χώρες που άρχισαν να αναγνωρίζουν την ικανότητα του σκακιού να  βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες και την κριτική σκέψη, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.  Για παράδειγμα στην Καλιφόρνια ένα πείραμα έδειξε ότι το σκάκι αύξησε τις επιδόσεις του 55% των μαθητών μέσα σε 20 μέρες. 
 Τα ίδια αποτελέσματα είχε και ένα πείραμα, αυτή τη φορά στο Μπάντφορντ των Η.Π.Α. Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν θεαματικά. Πιο συγκεκριμένα οι βαθμολογίες ενός τεστ βελτιώθηκαν κατά 173% για τους μαθητές που έπαιζαν σκάκι. Μία ακόμη έρευνα για το σκάκι είχε θεαματικά αποτελέσματα. Η έρευνα διεξήχθη στη Βενεζουέλα όπου και συμμετείχαν 4.000 μαθητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας όσα παιδιά ασχολήθηκαν με το σκάκι είχαν σημαντική αύξηση στο δείκτη IQ. Τα παιδιά που συμμετείχαν προήλθαν από διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Η έρευνα διήρκεσε 4,5 μήνες και έφερε ως αποτέλεσμα την ένταξη του σκακιού στα σχολεία της Βενεζουέλα.  Μια από τις σημαντικότερες έρευνες, που πραγματοποιήθηκε το 2000, δείχνει την πραγματική συσχέτιση του σκακιού με τη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης. Σε αυτήν τη μελέτη-ορόσημο οι μαθητές οι οποίοι ασχολούνταν με το σκάκι είναι πολύ υψηλότερες βαθμολογίες από τους υπόλοιπους. 
 
Όμως, το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι το πως επηρεάζει το σκάκι τους μαθητές του Δημοτικού. Σύμφωνα με την έρευνα η σκέψη των παιδιών του δημοτικού αναπτύσσεται ραγδαία και το σκάκι διδάσκει δεξιότητες σκέψης, στο υψηλότερο επίπεδο, όπως την ικανότητα για απεικόνιση, ανάλυση καθώς και την κριτική σκέψη. Αυτά τα εφόδια είναι χρήσιμα για μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική. 
 
Τέλος, ο καθηγητής Stuart Mangulies πραγματοποίησε μια μελέτη στη Νέα Υόρκη το 1993. Μέσα από αυτή ήθελε να δείξει πόσο επηρεάζει το σκάκι την ικανότητα των παιδιών να αποδίδουν στο διάβασμα. Συμμετείχαν δέκα σχολεία και το πείραμα ήταν το εξής: Μαθητές, που ήταν στο ίδιο μαθησιακό επίπεδο, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με το σκάκι, ενώ η δεύτερη όχι. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η ομάδα που ασχολήθηκε με το σκάκι σημείωσε καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση από την άλλη ομάδα. 
 
Καθώς τα παιδιά παίζουν σκάκι, αρχίζουν να κατανοούν τη σημασία του να σκέφτονται εκ των προτέρων, προσπαθώντας να καταλάβουν τι θα κάνει ο αντίπαλός τους και ποιες εναλλακτικές λύσεις έχουν. Αυτή η ικανότητα να προβλέψουν τα αποτελέσματα μπορεί να μεταφερθεί και στην ανάγνωση. Τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να αντιληφθούν τη συνέχεια μια ιστορίας και πως θα “κινηθούν” οι πρωταγωνιστές. Όπως τα πιόνια στη σκακιέρα. 
 
Το σκάκι έχει ένα μοναδικό και ισχυρό χαρακτηριστικό. Έχει συνδεθεί με την εξυπνάδα. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ θετικός οδηγός για τα μικρά παιδιά, τα οποία, αντί να εκφοβίζονται, όπως πολλοί ενήλικες, αγκαλιάζουν την ιδέα.

Για κατοικους Ν. Αττικης

Μπορείτε να μας βρείτε και στην Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού

Αμεση Επικοινωνια

Παιξε Σκακι Online