σκακι ανοιγμα κανονεςΤο άνοιγμα στο σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα λάθος (ιδιαίτερα με τα μαύρα), μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ήττα. Ο αρχάριος σκακιστής δεν πρέπει να δαπανά υπερβολικό χρόνο στη μελέτη των ανοιγμάτων και την αποστήθιση βαριαντών. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουν πολύ συχνά οι αρχάριοι παίκτες. Αντίθετα, θα πρέπει να καταναλώνουν το μεγαλύτερο χρόνο της προπόνησής τους στο μέσο και το φινάλε.

Στην αρχή της παρτίδας είναι αδύνατο να γνωρίζει ο αρχάριος σκακιστής κάθε πιθανή βαριάντα ανοίγματος που θα προκύψει στη σκακιέρα. Την απόφασή του για κίνηση θα πρέπει να την συνδέει με τις βασικές γνώσεις ανοιγμάτων.

Δείτε παρακάτω 5 βασικούς κανόνες στο άνοιγμα για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις:

  1. Έλεγχος του κέντρου με τα πιόνια. Το 1ο βήμα για ένα σωστό άνοιγμα είναι η τοποθέτηση των πιονιών του βασιλιά και της βασίλισσας σε κεντρικά τετράγωνα. Όσο περισσότερο έλεγχο του κέντρου με τα πιόνια έχει ο σκακιστής, τόσο περισσότερο χώρο για μανούβρες και καλύτερη τοποθέτηση των κομματιών του έχει στο άνοιγμα.                                                              
  2. Ασφάλεια του βασιλιά με το σωστό ροκέ. Η ασφάλεια του βασιλιά αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, την οποία πολύ συχνά αμελούν οι αρχάριοι σκακιστές στην προσπάθεια τους να κάνουν γρήγορη επίθεση. Η αξία του ροκέ είναι ακόμα μεγαλύτερη στα ανοικτά ανοίγματα. Ένας γενικός μνημονικός κανόνας είναι το ροκέ να γίνεται μέχρι την 8η κίνηση και σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο το μικρό ροκέ. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνει ροκέ, και αφορά ιδιάζουσες και προχωρημένες τεχνικές.                                                                                                                                               
  3. Ανάπτυξη των κομματιών σε κεντροποιημένες θέσεις. Η δράση των κομματιών είναι πολύ μεγαλύτερη στο κέντρο παρά στις άκρες τις σκακιέρας. Από το κέντρο τα κομμάτια ελέγχουν περισσότερα τετράγωνα, αμύνονται καλύτερα και δημιουργούν περισσότερες απειλές στον αντίπαλο. Ένας καλός μνημονικός κανόνας είναι να αναπτύσσονται πρώτα τα άλογα προς το κέντρο και μετά οι αξιωματικοί σε ανοιχτές διαγώνιες.                                                                                                                        
  4. Μην κυνηγάτε πιόνια του αντιπάλου. Ένα συχνό λάθος αρχάριων σκακιστών είναι να επικεντρώνονται στο κέρδος υλικού, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την ανάπτυξη των κομματιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρχάριοι σκακιστές πέφτουν θύμα ενός γκαμπί πιονιού (θυσία πιονιού) γιατί δεν μπορούν να χειριστούν με την απαιτούμενη ακρίβεια τη θέση μετά την αποδοχή του γκαμπί. Ο αρχάριος σκακιστής δεν πρέπει να παρασύρεται να κυνηγά πιόνια αλλά να προστατεύει το βασιλιά και να ολοκληρώνει γρήγορα την ανάπτυξη                                                                                                                                  
  5. Αποφύγετε άσκοπες μανούβρες κομματιών. Είναι συχνό το λάθος στο άνοιγμα να μετακινούνται τα ίδια ανεπτυγμένα κομμάτια δεύτερη και τρίτη φορά για κάποια επιθετική προσπάθεια. Πριν την ολοκλήρωση όμως της ανάπτυξης, μία «τυχοδιωκτική» επίθεση είναι καταδικασμένη να αποτύχει αν ο αντίπαλος χειριστεί σωστά τη θέση. Ο μνημονικός κανόνας είναι ότι πρέπει να μετακινείται αν γίνεται μια φορά κάθε κομμάτι μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: