σκακι ανοιγμα κανονεςΤο άνοιγμα στο σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα λάθος (ιδιαίτερα με τα μαύρα), μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ήττα. Ο αρχάριος σκακιστής δεν πρέπει να δαπανά υπερβολικό χρόνο στη μελέτη των ανοιγμάτων και την αποστήθιση βαριαντών. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουν πολύ συχνά οι αρχάριοι παίκτες. Αντίθετα, θα πρέπει να καταναλώνουν το μεγαλύτερο χρόνο της προπόνησής τους στο μέσο και το φινάλε.

 

αρχαριοι σκακιστεςΤο σκάκι είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι ιδιαίτερα για τους αρχάριους σκακιστές, που χρειάζεται  χρόνια μελέτης και αγώνων για να μπορέσει να φτάσει ένας παίκτης σε προχωρημένο επίπεδο. Πολλά μέρη του παιχνιδιού φαίνονται πολύπλοκα για τον αρχάριο σκακιστή. Δεν πρέπει να ξεχνά όμως ότι και τα πλέον πολύπλοκα μέρη στο σκάκι αναλύονται σε πολλά επιμέρους απλούστερα θέματα.

 

 

Οι παρακάτω  3  ικανότητες είναι απαραίτητες να βελτιστοποιηθούν από κάθε αρχάριο σκακιστή.

 
ανομοιοι αξιωματικοι σκακι
 
 
Σε παρτίδες που προκύπτουν θέσεις με ανόμοιους αξιωματικούς υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικός χειρισμός αυτών των θέσεων. 
 
 
Δείτε παρακάτω 3 βασικούς κανόνες για αυτές τις θέσεις
 

1) Στο μέσον οι ανόμοιοι αξιωματικοί ευνοούν τον επιτιθέμενο

 
Καθώς οι δυο αξιωματικοί δεν αντιπαρατίθενται, η επιτιθέμενη πλευρά έχει μεγάλο πλεονέκτημα στο χρώμα των τετραγώνων του αξιωματικού της. Πρακτικά η επιτιθέμενη πλευρά έχει ένα κομμάτι παραπάνω σε αυτά τα τετράγωνα γιατί ο αντίπαλος αξιωματικός δεν μπορεί να τα ελέγξει.

 

προπονητης σκακι

 

Πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνει κάποιος καλός προπονητής σκάκι αρκεί να είναι καλός σκακιστής. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να διδάξει σκάκι ένα παιδί, από τους γονείς και συγγενείς μέχρι και οποιονδήποτε έχει κάνει κάποια χρόνια μαθήματα σκάκι.

 

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο προπονητής σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ειδικά σε γκρουπ με μικρές ηλικίες, και οποσδήποτε διαδακτική εμπειρία.

 

Παρακάτω αναφέρουμε 3 βασικά στοιχεία που πρέπει ο προπονητής ενός τμήματος παιδιών να δίνει ιδιαίτερη βάση.

 
παγιδες ανοιγμα σκακιΗ σκακιστική θεωρία στα ανοίγματα καθώς και η μελέτη του αντίπαλου πριν από ένα αγώνα έχει προχωρήσει πλέον σήμερα σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο πολλές φορές ακόμα και οι κορυφαίοι σκακιστές του κόσμου να αποφεύγουν παγίδες και την προετοιμασία του αντιπάλου. Καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθήσετε την θεωρία όλων των ανοιγμάτων στο σκάκι πρέπει να γνωρίζετε πως να χειρίζεστε "άγνωστες" θέσεις στο άνοιγμα.
 
 
Σε θέσεις που είναι ακόμα στο άνοιγμα και δεν ξέρετε πως να τις χειριστείτε μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω 3 κανόνες: