σκακι κλειστη θεση
Κλειστή λέμε μια θέση στο σκάκι που τα κεντρικά πιόνια είναι μπλοκαρισμένα. Κλειστές θέσεις βγαίνουν σε αρκετά ανοίγματα με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Ινδική Άμυνα του Βασιλιά και την Γαλλική Άμυνα. Το παιχνίδι αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα και υπερισχύουν τα σχέδια έναντι του μετρήματος βαριαντών.
 
Δείτε παρακάτω 4 βασικούς κανόνες για τις κλειστές θέσεις:
 

1) Βρείτε ένα σχέδιο και πλάνο ανάλογα με την πιονοδομή

Εφόσον το κέντρό είναι κλειστό, η μάχη θα μεταφερθεί στις πτέρυγες. πρέπει να επιλέξετε την πτέρυγα του βασιλιά ή της βασίλισσας για επίθεση. Η επιλογή γίνεται συνήθως ανάλογα την πιονοδομή, στην πλευρά που έχετε περισσότερο χώρο πρέπει να επιτεθείτε.

2) Κατανοήστε τα σχέδια του αντιπάλου και προσπαθήστε να τα καθυστερήσετε

Ο αντίπαλος θα επιχειρήσει να επιτεθεί στην πλευρά που έχετε λιγότερο χώρο και μειονεκτείτε. πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε το σχέδιο που θα ακολουθήσει και να τοποθετήσετε τα κομμάτια σας σε σωστές θέσεις για την στιγμή που θα ανοίξουν οι γραμμές σε αυτή την πλευρά.

3) Θυσία κομματιού για 2-3 πιόνια και επίθεση

Αν οι γραμμές στην πλευρά που επιτίθεστε κλείσουν, τότε πολύ συχνά θα πρέπει να κάνετε θυσία κομματιού για να συνεχίσετε την επίθεση. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Ινδική του Βασιλιά είτε για επίθεση του Μαύρου στον Βασιλιά είτε του Λευκού για δημιουργία ελεύθερων πιονιών στην πτέρυγα της Βασίλισσας.
 

4) Μην δημιουργείτε αδυναμίες στην αδύνατη πλευρά

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε πιόνι όταν προχωρά δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Προώθηση πιονιών στην πτέρυγα που μειονεκτείτε οδηγεί στην δημιουργία αδυναμιών και την διευκόλυνση του αντιπάλου στο άνοιγμα γραμμών. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις αν δείτε ότι με προώθηση ενός πιονιού καθυστερείτε σημαντικά τον αντίπαλο.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: