πως να κερδισω στο σκακιΜε τον όρο τεχνική στο σκάκι αναφερόμαστε στην ικανότητα του σκακιστή να αξιοποιεί κάποιο πλεονέκτημα και ουσιαστικά να κερδίζει μια κερδισμένη θέση. Μπορεί να φαίνεται πολλές φορές εύκολο αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλές φορές δύσκολο αν δεν ακολουθηθούν σωστά κάποιοι βασικοί κανόνες. Όπως είχε πει και ο διάσημος Αμερικάνος σκακιστής Φρανκ Μάρσαλ, το πιο δύσκολο πράγμα στο σκάκι είναι να κερδίσεις μια κερδισμένη θέση.
 
 
Ακολουθήστε τους παρακάτω 4 κανόνες και μετατρέψτε στις παρτίδες σας το πλεονέκτημα σε νίκη.
 

1) Περιορίστε το αντιπαιχνίδι του αντίπαλου

Όταν έχετε μεγάλο πλεονέκτημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αντίπαλός σας θα προσπαθήσει να επιτεθεί και να εκμεταλευτεί τυχόν λάθη σας. Θα κάνει επιθέσεις και θα στήσει παγίδες που δεν θα έκανε υπό φυσιολογικές συνθήκες καθώς δεν έχει να χάσει τίποτα. Αντί να προσπαθείτε να κερδίσετε επιπλέον υλικό περιορίστε τυχόν επίθεση στον βασιλιά σας.
 

2) Κάντε σωστή διαχείριση χρόνου

Με τους νέους μειωμένους χρόνους σκέψης είναι συχνό φαινόμενο στις παρτίδες των σκακιστών να φτάνουν σε πίεση χρόνου. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτή την κατάσταση παίρνοντας πρακτικές αποφάσεις πάνω στην σκακιέρα.
 
 

3) Μάθετε το χειρισμό βασικών τυπικών φινάλε

Η μετατροπή μιας θέσης μέσου παρτίδας σε κερδισμένο φινάλε είναι τις περισσότερες φορές και η απλούστερη μέθοδος νίκης. αυτή η μέθοδος προυποθέτει γνώση τυπικών φινάλε όπως γενικών κανόνων του φινάλε, φινάλε πύργων και φινάλε πιονιών. Όσο μεγαλύτερη εξικίωση έχει ο σκακιστής με τα φινάλε τόσο δύσκολο είναι να κάνει λάθος που ίσως δεν διορθώνεται.
 

4) Κάντε απλοποιήσεις στη θέση

Τυπικός μνημονικός κανόνας ειδικά σε πλεονέκτημα υλικού είναι η απλοποίηση της θέσης και η αποφυγή άσκοπως περιπλοκών. Συνήθως με τις ανταλλαγές γίνεται περισσότερο εμφανές το πλεονέκτημα π.χ. υπεροχή ενός πιονιού είναι σαφώς μεγαλύτερη σε φινάλε πιονιών από ότι στο μέσο της παρτίδας.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: