φιναλε ιππων σκακιΤα φινάλε ίππων μπορεί να φαίνονται πολλές φορές απλοικά, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν πολλές παγίδες και εκπλήξεις.
 
Όταν έχετε σε παρτίδες σας φινάλε ίππων ακολουθήστε τους παρακάτω 3 βασικούς κανόνες
 

1) Τα φινάλε ίππων είναι περίπου σαν τα φινάλε πιονιών

Αυτός ο "απλοικός" εμπειρικός κανόνας ειπώθηκε από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ. Σύμφωνα με τον κανόνα του ένα κερδισμένο φινάλε πιονιών θα είναι επίσης κερδισμένο αν πρόσθέσουμε από ένα άλογο στην κάθε παράταξη. Τα εξωτερικά ελεύθερα πιόνια έχουν πολύ μεγάλη δύναμη σε αυτές τις θέσεις καθώς τυχόν ανταλλαγή και απλοποίηση οδηγεί σε εύκολο φινάλε πιονιών. έτσι η αμυνόμενη πλευρά θα πρέπει πολλές φορές να προβεί σε παραχωρήσεις για να αποφύγει την ανταλλαγή.
 

2) Ενεργοποίηση του βασιλιά

Αν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του φινάλε ίππων είναι ίσα, τότε πολλές φορές ο ενεργητικότερος βασιλιάς καθορίζει το αποτέλεσμα της παρτίδας. Προσπαθήστε να φέρνετε τον βασιλιά στο κέντρο από όπου μετά μπορεί εύκολα να βοηθήσει ευκολότερα και στις 2 πτέρυγες. Θυμηθείτε ότι ο βασιλιάς σε αντίθεση με το μέσο της παρτίδας, είναι κομμάτι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.
 

3) Κατανόηση τυπικών θέσεων ίππου εναντίον ελεύθερων πιονιών

Είναι γνωστό ότι τα άλογα αντιμετωπίζουν προβλήματα στα φινάλε που υπάρχουν ελεύθερα πιόνια. Τα άλογα ή θα μπλοκάρουν το ελεύθερο πιόνι ή θα το απειλούν. Δεν μπορούν όμως να κάνουν και τα 2 ταυτόχρονα. Μάλιστα αν έχετε ακριανό ελεύθερο πιόνι τότε το πλεονέκτημα συνήθως είναι καθοριστικό για την έκβαση της μάχης, γιατί το άλογο έχει λίγα τετράγωνα να σταματήσει το πιόνι.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: