Το σκάκι αρχίζει να μπαίνει πλέον και επίσημα ως μάθημα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Α΄ΙΕΠ – υπεύθ. Εργαστηριακών δεξιοτήτων, Ευθύμιο Σταμούλη, πέρα από τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην εποχή μας, χρειάζεται και στρατηγική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Όλα αυτά δεν καλλιεργούνταν επαρκώς μέσω των προγραμμάτων σπουδών και τα εργαστήρια δεξιοτήτων αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, και μέσα από το σκάκι, ώστε τα παιδιά να γίνουν ικανοί πολίτες του μέλλοντος.

 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Επιτροπής της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Στάθης Ευσταθόπουλος, είναι πολύ σημαντικό να ενταχθεί το σκάκι στα σχολεία, καθώς έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες το πόσο καλό κάνει ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας. Είναι γνωστές εξαλλου και επιστημονικά αποδεδειγμένα τα οφέλη από την ενασχόληση με το σκάκι. Πρόκειται για όραμα αρκετών χρόνων, ενώ η 1η προσπάθεια να ενταχθεί στα Δημοτικά σχολεία, έγινε το 2013 όταν η Σταυρούλα Τσολακίδου, αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα κορίτσια ηλικίας 14 ετών. 

 

Η Ακαδημία Σκάκι, λειτουργεί πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού μέσω της συνεργασία της με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε πολλά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία σε όλη την Αθήνα. 

Όσοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων ενδιαφέρονται να εντάξουν το σκάκι ως εξωσχολική δραστηριότητα των μαθητών μπορούν να επικοινωνήσουν στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στο τηλ. 6977220309.

 

σκακι ανοιγμα κανονεςΤο άνοιγμα στο σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα λάθος (ιδιαίτερα με τα μαύρα), μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ήττα. Ο αρχάριος σκακιστής δεν πρέπει να δαπανά υπερβολικό χρόνο στη μελέτη των ανοιγμάτων και την αποστήθιση βαριαντών. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουν πολύ συχνά οι αρχάριοι παίκτες. Αντίθετα, θα πρέπει να καταναλώνουν το μεγαλύτερο χρόνο της προπόνησής τους στο μέσο και το φινάλε.

 

προπονητης σκακι

 

Πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνει κάποιος καλός προπονητής σκάκι αρκεί να είναι καλός σκακιστής. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να διδάξει σκάκι ένα παιδί, από τους γονείς και συγγενείς μέχρι και οποιονδήποτε έχει κάνει κάποια χρόνια μαθήματα σκάκι.

 

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο προπονητής σκάκι χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ειδικά σε γκρουπ με μικρές ηλικίες, και οποσδήποτε διαδακτική εμπειρία.

 

Παρακάτω αναφέρουμε 3 βασικά στοιχεία που πρέπει ο προπονητής ενός τμήματος παιδιών να δίνει ιδιαίτερη βάση.

 

αρχαριοι σκακιστεςΤο σκάκι είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι ιδιαίτερα για τους αρχάριους σκακιστές, που χρειάζεται  χρόνια μελέτης και αγώνων για να μπορέσει να φτάσει ένας παίκτης σε προχωρημένο επίπεδο. Πολλά μέρη του παιχνιδιού φαίνονται πολύπλοκα για τον αρχάριο σκακιστή. Δεν πρέπει να ξεχνά όμως ότι και τα πλέον πολύπλοκα μέρη στο σκάκι αναλύονται σε πολλά επιμέρους απλούστερα θέματα.

 

 

Οι παρακάτω  3  ικανότητες είναι απαραίτητες να βελτιστοποιηθούν από κάθε αρχάριο σκακιστή.

 
ανομοιοι αξιωματικοι σκακι
 
 
Σε παρτίδες που προκύπτουν θέσεις με ανόμοιους αξιωματικούς υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικός χειρισμός αυτών των θέσεων. 
 
 
Δείτε παρακάτω 3 βασικούς κανόνες για αυτές τις θέσεις
 

1) Στο μέσον οι ανόμοιοι αξιωματικοί ευνοούν τον επιτιθέμενο

 
Καθώς οι δυο αξιωματικοί δεν αντιπαρατίθενται, η επιτιθέμενη πλευρά έχει μεγάλο πλεονέκτημα στο χρώμα των τετραγώνων του αξιωματικού της. Πρακτικά η επιτιθέμενη πλευρά έχει ένα κομμάτι παραπάνω σε αυτά τα τετράγωνα γιατί ο αντίπαλος αξιωματικός δεν μπορεί να τα ελέγξει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: