Silman's Complete Endgame CourseSilman's Complete Endgame Course
Συγγραφέας: Jeremy Silman
Σελίδες: 530
Εκδοτικός Οίκος: Siles Press


Ο Jeremy Silman είναι γνωστός για τα πολύ δημοφιλή και καταξιωμένα βιβλία του "How to Reassess your Chess", "The Reassess your Chess Workbook" και το "The Amateur's Mind:Turning Chess Misconceptions into Chess Mastery". Το τελευταίο και επίσης επιτυχημένο βιβλίο του είναι το "Silman's Complete Endgame Course" που ασχολείται μόνο με φινάλε.

Υπάρχουν στη σκακιστική βιβλιογραφία δύο κατηγορίες βιβλίων που να αναφέρονται σε φινάλε. Υπάρχουν εγκυκλοπαίδειες φινάλε, όπως το κλασσικό Basic Chess Endings του Fine, που προσπαθούν να αναλύσουν όλα τα τυπικά φινάλε με λίγα κομμάτια και υπάρχουν βιβλία, όπως το εξαιρετικό Endgame Strategy του Shereshevsky, που αναλύουν θέσεις φινάλε με περισσότερα κομμάτια από στρατηγική άποψη.

Το Silman's Complete Endgame Course ανήκει στην κατηγορία της εγκυκλοπαίδειας φινάλε αλλά εφαρμόζει μια πολύ σημαντική καινοτομία. Η κατηγοριοποίηση των θεμάτων γίνεται με βάση το επίπεδο του αναγνώστη και όχι με βάση το θέμα. Καλύπτονται θέματα φινάλε από το επίπεδο ενός αρχάριου μέχρι το επίπεδο του Διεθνούς Μαίτρ με τα κεφάλαια να χωρίζονται ανά 200 μονάδες αξιολόγησης. Ο συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να διαβάσει μέχρι τα φινάλε που αντιστοιχούν στο επίπεδο του και μετά να σταματήσει να διαβάζει φινάλε και να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα μέρη του σκακιού. Όταν βελτιωθεί και φτάσει στο επίπεδο του επόμενου κεφαλαίου τότε το διαβάζει και συνεχίζει αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Με μία πρώτη ματιά ο αναγνώστης ίσως τρομάξει από το μέγεθος του βιβλίου (530 σελίδες!). Είναι όμως αρκετά άνετο στο διάβασμα καθώς το κείμενο δεν είναι στριμωγμένο και επίσης περιέχει πολλά διαγράμματα. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν ασκήσεις που καλούν τον αναγνώστη να τεστάρει τις γνώσεις του. Θετικό είναι κατά τη γνώμη μου ότι οι απαντήσεις των ασκήσεων βρίσκονται ακριβώς μετά τις ασκήσεις και δεν χρειάζεται έτσι να ανατρέξει στο τέλος του βιβλίου. Ιδιαίτερα χρήσιμο και ωραίο είναι το τελευταίο κεφάλαιο όπου υπάρχουν παραδείγματα από τους πέντε καλύτερους (κατά τη γνώμη του Silman) παίχτες όλων των εποχών στα φινάλε.


Το βιβλίο, όπως είναι αναμενόμενο, συνιστάται σε όλους τους σκακιστές ανεξαρτήτως δυναμικότητας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε: